זנים והשבחת זנים
מאת:פרופ' שמעון לביא
זיני מאכל
סורי
בזן העיקרי בישראל,העיקר אצל ערביי הגליל.
עמיד בתנאי יובש וקרקע שטחית.פרויותו נמוכה.רגיש למחלת עין הטווס.
השמן עשיר בארומה ובטעם.כושר השתמרותו נמוך.
קשה לקבל שמן מהזן הזה מפני שהוא בעל חמיצות גבוהה.
נבלי בלדי
נענה יותר לתנאי גידול משופרים.בעיקר בולט המוחסן,שנכנס לארץ אחרי מלחמת ששת הימים מיהודה עש שומרון.
המוחסן הוא נבלי משופר,חזק משתרש בקלות,בעל פרי גדול יותר.גם הוא משמש לכיבושים.
נבלי בלדי או מוחסן מגודל היום בגידול אינטנסיווי,שליחין,והוא הולך וטופס חלק גדול יותר בין זיני הזיתים.
מנזנילו
ניטע במיוחד לכיבושים.
כשהפרי בשל והחרצן חופשי,כובשים אותו בכבישה ספרדית.
בכבישה מזרחית הזית פחות טוב ומאבד מאיכותו.
מתאים לעשיה חרוזית,זיתים בלא חרצנים.
מתאים לכיוש ירוק ולכיבוש שחור.
נובו
ביצת היונה "אובו דה פצ'יונה".
איכות הםרי גרועה .כיום מבוקש לתיירות.החרלאים נוטעים אותו כ-10% מהשטח לשם הפריה.
היום,כשמחפשים זית גדול,נוטעים את הזן "סנטה קתרינה",מפרה טוב,אך לא כהנובו.
זיני שמן
ברנע
נעשה מהסלקציה הישראלית (טופח ע"י הפרופ' שמעון לביא).
אחוז השמן גבוה,צורת העץ מתאימה למסיק ממוכן,רגיש פחות לעין הטווס.נעשה מוקדם פורה מאוד.בשנה השלישית נותן יבול מלא.
יתרון נוסף: שמן עדין ועמיד מאוד באיחסון.
לברנע יש 20% שמן,הוא גדל מהר מאוד,דומה בצכונתיו לפיקואל,זן שמן עיקרי בספרד.
פיקואל
המפרה שטוב ביותר של הברנע.תוצאות טובות יותר בתנאי שליחין.18%-17%.כשופחים אותו חזק קדימה בצעירותו נותן ערכים נמוכים יותר.
מעלות
זן חדש ומקורי של המכון וולקני.עמיד למחלות עין הטוס.
הפרי קטן מידי,עד סף כדאיות:מעט יותר מ-2 גרם.
פוריות טובה,טעם טוב.השמן דומה מאוד באיכותו לזה של הברנע.
זנים אחרים
מנסים לגדל את הזנים לצ'ינו ופרונטאי.
העתיד
עכשיו מנסים ליצור זנים בעלי עמידות לעין הטווס למחלות הקרקע וורטיציליום,שיוכלו להתחרות עם אחרים בתנאי שליחין,שתהיה להם כמות גדולה של שמן איכותי,שיתאימו למיכון מלא.הברנע הוא הזן הטוב ביותר בעולם,אך עדיין יש לו חסרונות.
כרגע יש 25 טיפוסים מתקדמים מאוד,2 לכיבושים ,21 קלאסיים לשמן ו-1 מעורב.בסוף השנה יצא אחד מהם לשוק