מועצת הצמחים

מידע כללי

שם לטיני: Allium cepa.
באנגלית: Onion
בערבית: בסל
משפחה: שושנים

הבצל נמנה עם צמחי התרבות העתיקים ביותר. מוצאו ממערב אסיה וישנן עדויות שגודל במצרים העתיקה.
בארץ ידוע הבצל עוד מימי התנ"ך ומוזכר בתורה:
"זכרנו את הדגה אשר נאכל במצרים חינם, את הקישואים ואת האבטיחים ואת החציר ואת הבצלים ואת השומים" (במדבר יא 5 ). בימי המשנה היה הבצל אחד ממיני הירקות העיקריים. בצל הגינה הוא גידול חורף, הנזרע או נשתל בסתיו וזנים מסוימים נשתלים גם בסוף החורף. היבול נאסף יבש.

הבצל הוא גאופיט גידול חד-שנתי ליצור בצלים וגידול דו- שנתי ליצור זרעים. הבצל הוא בעל עלים גלדנים, הגדלים על הגבעול, הנקראת גם עוגת הבצל. העלים הגלדנים אוגרים חומרי תשמורת שונים. העלים ובצל יחד נאכלים כאשר העלים הם ירוקים. ניתן לאכול את הבצל גם כאשר הוא יבש. הבצל משמש למאכל טרי לבישול ולטיגון. בתעשייה משתמשים בבצל גם לייבוש, להקפאה ולכבושים.
הירק הוא בעל ערך תזונתי גבוה ומכיל 90% מים, 10% - 9 פחמימות, 1.4% חלבון, 0.2% שומן, 45 קלוריות ל – 100 גרם, כמויות קטנות של קרוטן וויטמין C. לבצל מיוחסות תכונות רפואיות רבות. ריחו וכושר ההדמעה שלו מקורם בתרכובת גופרית אורגנית נדיפית, המופיעה תוך כדי חיתוך או ריסוק.