לטינית: Ipomea Batatas Lam
אנגלית: Sweet Potato
ערבית: בטאט – חלוואה
משפחה: חבלבליים
צמח רב-שנתי ממוצא טרופי, שהגיע לספרד עם גילוי אמריקה. הירק הגיע לארץ ישראל עם ראשית ההתיישבות היהודית. הבטטה מצמיחה ענפים ארוכים ומסועפים, המשתרשים בקרקע בפרקי הגבעול וכך יוצרים מרבד צפוף ומסובך. העלים הם בעלי פטוטרת ארוכה וטרף בדמוי לב. הפרחים הם דמוי פעמון.
החלק הנאכל הוא פקעת השורש המעובה עם פקעי צמיחה בראשם. צבע הפקעת תלוי בזן וניתן למצוא אותה בגוונים השונים בין אדום ללבן.הבטטה היא צמח טרופי, שצורך חום רב וכמות גדולה של מים להשקאה. הבטטה מפרישה מוהל חלב עם פציעתה. הפקעת עשירה בעמילן ובסוכרים וערכה התזונתי עולה על הערך התזונתי של תפוח האדמה. הבטטות מתאימות לבישול, לאפיה ולטיגון. בנוסף לכך משתמשים בבטטות להפקת עמילן, להתססה, לכוהל ולמספוא.
ערך התזונתי : 70% מים, 27.9% פחמימות, 1.8% חלבון, 0.6% שומן, 120 קלוריות ל – 100 גרם. מכילה כמויות גדולות של קרוטן וויטמין C .