בהחלטה שניתנה הבוקר על ידי כבוד השופטים גב' עדנה ארבל, גב' מרים נאור ומר אליקים רובינשטיין נדחתה עתירה של שני מגדלים, נגד סמכותה וחוקיותה של מועצת הצמחים, באשר למשימותיה לפיתוח וקדום ענפי החקלאות בישראל.
בעתירה נטען כי, פעילות המועצה פוגעת בזכויות חופש העיסוק והקניין. וכן שעל תקציב המדינה לממן את פעילות המועצה ולא באמצעות גבית היטלים מהחקלאי שפוגעים ברווחיותו.
בפסק דין ארוך ומנומק דחתה כבוד השופטת ע. ארבל, אחת לאחת את טענות העותרים וקבעה שפעילות המועצה הינה לתכלית ראויה, הן מבחינה ציבורית והן מבחינת קדום האינטרסים של החקלאים עצמם. יתר על כן בפסק הדין מודגש, שההיטלים הנגבים מהחקלאים הם מידתיים ומאוזנים, בין המטרות לבין העומס המוטל על החקלאי, מה גם שעל פי החוק, מהווים נציגי המגדלים עצמם רוב במוסדות המועצה וממילא קובעים ומחליטים באשר למשימות וההיטלים.
את דברי הסכום, מצאה לנכון השופטת ארבל לפתוח באמירה: "בעבודת האדמה, במאמץ הבלתי נדלה וקרבתו הבלתי אמצעית לטבע, שומר החקלאי על הערכים הראשוניים החשובים ביותר עליהם קמה מדינת ישראל ומועצת הצמחים קמה על מנת לחזק את ענפי החקלאות, והיא מגינה בעקיפים גם על ערכים אלה"
מועצת הצמחים הוקמה ב- 2004 על פי חוק חדש לפיו מוזגו מועצות היצור בענפי הירקות, ההדרים והפירות, תוך התייעלות וצמצום משמעותי במספר העובדים והקטנה ניכרת של ההיטלים הנגבים מהחקלאים.
עיקר משימותיה של המועצה הם בתחומי המחקר והפיתוח, קדום יצוא ושיווק של מוצרים חדשים, ביטוח נזקי טבע וטיפול באיכות המוצרים.
בתגובה להחלטת בית המשפט העליון מהבוקר, הביע מר צבי אלון מנכ"ל מועצת הצמחים את שביעות רצונו מפסק הדין והוסיף: "עתה על כולנו להתרכז במשימות המקצועיות ולשלב כוחות להמשך העלאת הרמה של החקלאות בישראל".
מבחינתנו, אמר מר אלון, הקריאה של בית המשפט העליון בסיפא של החלטתו להקדיש תשומת לב לחקלאי "הקטן" לצרכיו ולדעותיו, הוא המסר המרכזי והמוסרי. כך אנו רואים את תפקידנו זה מכבר, ועל זאת נמשיך ונקפיד גם להבא, ברוח דבריהם של שופטי ישראל.
בג"ץ 6061/08
|